Juhlavuosi huipentuu.

Sata vuotta täyttävän Suomen juhlavuosi huipentuu joulukuussa. Juhlaa on vietetty koko vuosi näyttävästi. On järjestetty kansalaistapahtumia ja konsertteja, on julkaistu kirjoja ja juhlavuosi on näkynyt yritysten markkinoinnissa.

Erilaiset tapahtumat ovat vetäneet paljon yleisöä. Yhteenvetona voi sanoa, että juhlavuosi on ollut hienolla tavalla koko kansan juttu.

Juhlavuosi on osoittanut, että me suomalaiset osaamme olla myönteisellä tavalla ylpeitä kotimaastamme samalla, kun suhtaudumme avoimesti ympäröivään maailmaan. Toivottavasti toimimme näin myös tulevina vuosikymmeninä.

Juhlavuosi on ollut kulttuurin ja taiteen juhlaa, mutta onneksi myös maan talous on pitkästä aikaa tarjonnut ilon aihetta, kun vienti on piristynyt ja kotimainen kysyntäkin on pysynyt hyvässä vauhdissa. Jokainen meistä, ja ainakin ne, jotka saavat veronpalautuksia, voivat osaltaan vaikuttaa myönteiseen talouskehitykseen pistämällä jouluna euroja talouden rattaisiin ja suosimalla kotimaisia tuotteita ja palveluja.

Vuosi sitten yli kolme miljoonaa suomalaista sai yhteensä yli kaksi miljardia euroa veronpalautuksia, ja tänä vuonna luvut lienevät samaa tasoa. Veronpalautukset maksetaan 5. joulukuuta, sopivasti itsenäisyyspäivän aattona. Talous ja työllisyys saavat hyvän piristysruiskeen, jos edes osa tuosta jättipotista päätyy kauppojen kassoille ja sitä kautta talouden kiertokulkuun. 

Ilkka Virtanen
päätoimittaja